Rotterdamsche Aero Club

Sinds 1926

Clubvluchten met Henk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de Salon

Zaterdag avond 

Club avond

kom eens langs voor een 

Drankje en een Hapje 

  

 

Radio Telefonie (RT)

Communicatie (ook vaak Radio Telefonie genoemd). Deze wordt als een aparte cursus gegeven, bestaande uit de RT-theorie én de praktijk. De theorie cursus wordt bij de RAC twee keer per jaar gegeven met als frequentie één avond in de week; meestal op de dinsdagavond. Er start een cursus in februari die begin/medio juni is afgerond én er start een cursus in september die begin/medio december is afgerond. De Communicatie cursus wordt ook op de RAC gegeven en is meestal op een woensdag avond. Totaal 6 lesavonden In bepaalde gevallen kan men ook op zaterdag middag oefenen op de RAC. Deze theorie oefeningen etc. worden afgesloten met een praktijkexamen, welke ook bij de RAC wordt afgelegd.

De theorie examens (Zie blok: Ground school), waarbij ook het vak Communicatie theorie behoort, worden vijf keer per jaar afgenomen op twee of drie verschillende locaties in het land en worden gecoördineerd door het CBR. De kandidaat mag zelf beslissen wanneer, waar en welke vakken worden afgelegd. Echter: na het deelnemen aan het eerste theorie vak (ongeacht het resultaat) moeten de overige vakken binnen 18 maanden met goed gevolg zijn afgerond. Na het behalen van het laatste vak moet het praktijkexamen binnen 24 maanden met goed gevolg zijn afgelegd.


Language Proficiency Endorsement (LPE)

Door de ICAO wordt een taalvaardigheidsaantekening vereist op de bewijzen van bevoegdheid voor privevliegers (PPL), voor beroepsvliegers (CPL), voor boordwerktuigkundigen (CFEL) en voor verkeersvliegers (ATPL) die de boordradio bedienen, dat wil zeggen de algemene bevoegdverklaring RT hebben. Vóór het afgeven van het brevet moet de aspirant-vlieger een LPE-test ondergaan. Dit is een test om na te gaan of het (luchtvaart-) Engels op niveau is. Bij de uitslag krijgt de kandidaat een bepaald "level" toegekend varierend van schaal 1 t/m 6. Wanneer de kandidaat een "level" 4 of hoger haalt is hij/zij geslaagd en mag dan deelnemen aan het radio verkeer.
Bij het behalen van level "4" zal men weer na 3 jaar, volgens de huidige IVW regels, een LPE-herexamen moeten doen. Bij level "5" is dat pas na 5 jaar. Indien men het level "6" heeft behaald tijdens het LPE examen dan geldt het bewijs als "ïndefinite" en hoeft men geen herexamen meer te doen.

Deze test kan worden georganiseerd door de RAC.