Rotterdamsche Aero Club

Sinds 1926

Clubvluchten met Henk

Op 12 mei staat de volgende CV gepland: Amiens voor een bezoek aan aan de stad en het Jules Verne museum(FR). Schrijf je tijdig in!

==================

On 12th of May there will be the next Clubflight to Amiens in France and a visit to the Jules Verne museum. Register early!

 
 
 

 

 

Uit de Salon

Zaterdag avond 

Club avond

kom eens langs voor een 

Drankje en een Hapje 

  

 

Wat heeft U aan attributen nodig voor de PPL-A navigatie theorie ?

Zoals gezegd is er een praktisch vlieg gedeelte en een theoretisch gedeelte. De volgende zaken heeft U nodig om de navigatie theorie te oefenen. Dit gaat U uiteraard later in de praktijk brengen door zo’n uitgewerkte navigatie oefening ook daadwerkelijk te vliegen met een instructeur. Mooier kan niet!!

En zolang U vliegt, zult U de onderstaande attributen in een of andere vorm gebruiken, in de toekomst aangevuld met elektronische snufjes, zoals een GPS. Maar wat hieronder staat, dat is echt de VFR “basis kit” behorende bij uw praktische opleiding bij de RAC !

ICAO Vliegkaart

Navigatie Plan formaat RAC.

 

Hier vult U alle belangrijke navigatie gegevens in.

 

Maar ook b.v. het brandstof gebruik etc

Potloden en Gum

Om uw vliegplan in te vullen

Tsja; en een gum, want U verandert uw geplande route nogal eens tijdens de vlucht voorbereiding. Het hoort er allemaal bij!

 

Een gekleurd potlood om de route op de vliegkaart in te tekenen. Dan ziet U het beter tijdens het vliegen.

Protractor

 

 

Soort graden boog. Hiermee bepaalt U de koers. Simpel op de vliegkaart leggen en aflezen. Dit noteert U dan op uw navigatie plan.

Meetlat

Hiermee bepaalt U de afstand tussen b.v. 2 navigatie punten A en B.

 

Dit gebeurt overigens altijd in nautical miles (= 1.852 km). En daar is een logische reden voor, stammende uit de scheepvaart.

Heel simpel: 40.000 km is de omtrek van de aarde / 360 graden / 60 boogminuten = 1.852 km

Rekenschijf

 

Hiermee bepaalt U de grondsnelheid, de opstuurhoek en de vliegtijd om van punt A naar punt B te vliegen. Het apparaat ziet er complex uit, maar na wat oefeningen kunt U dit zelfs tijdens het vliegen.Horloge

Een horloge, want U moet weten hoe lang U vliegt over een bepaald stuk AB en dit telkens corrigeren in het navigatie plan (het bestek), terwijl U vliegt.

 

Zo houdt U de actuele situatie bij ten opzicht van de geplande situatie. En als U de wind etc. goed heeft ingeschat, dan klopt het vaak ook nog op de minuut!!!

KneeboardGewoon een stuk stevig ondergrond, welke U vast klikt om uw been met een elastiek. Hierop klikt U het gemaakte navigatie plan vast.

U heeft dan uw handen vrij om te vliegen en checkt regelmatig of uw bestek klopt. En zo niet? Dan is het zaak om het navigatie plan bij te werken met dat beroemde simpele potlood.

KoptelefoonHiermee luistert U de berichten uit van de intercom. Dit zijn bv de meteo informatie ter plekke van het veld, waar U wil gaan landen. Maar ook evt. waarschuwingen van Air Traffic Control. Dit is best een inspannende bezigheid om al die berichten te volgen.

Maar U krijgt daar dan ook een speciale cursus voor bij de RAC. (Zie: Rubriek RT)

Landings kaartjes van vliegvelden

Deze navigatiekaarten van de velden (in dit geval als voorbeeld R’dam en Midden-Zeeland) zijn onderdeel van de vluchtvoorbereiding.

U bekijkt deze goed en neemt de belangrijkste gegevens over in uw “bestek” b.v. de frequentie van de toren daar ter plekke. U neemt de kaartjes mee aan boord..!

 


Voorbeelden van wat aanvliegkaartjes van Midden-Zeeland en Rotterdam, als onderdeel van de vluchtvoorbereiding. Dit kunt U "downloaden" via de AIS website. Deze informatie is in zijn geheel ook terug te vinden op de RAC website, onder de kop"Flight Planning".

Vliegtas


Simpel om alle spullen in op te bergen. Hoe lichter hoe beter. Maar wel een met aparte vakken, want dan kunt U alle navigatie en landingskaarten snel terug vinden.

 

Zonnebril


Waar U naar toe vliegt is er altijd zon, zullen we maar hopen….

 

 

En nou moet het lukken…Tezamen met een stuk motivatie en gewoon geconcentreerd bezig zijn.!!!